Als onderwijsinstelling is het belangrijk om effectief te communiceren met docenten, maar ook met studenten/leerlingen. In deze blog nemen we je dan ook mee in de wereld van narrowcasting binnen onderwijsinstellingen. Op welke manier(en) kun je narrowcasting inzetten en waarom biedt dat een meerwaarde?
Informatievoorziening
Narrowcasting binnen een onderwijsinstelling wordt vooral ingezet als informatievoorziening naar studenten/leerlingen en docenten toe. Het is de kunst om zo effectief mogelijk de informatie over te brengen naar beide doelgroepen. Zo is iedereen binnen een onderwijsinstelling op de hoogte van alle belangrijke informatie. Ze hoeven hiervoor geen app te openen of op internet te zoeken naar de juiste informatie. Voor studenten/leerlingen en docenten maak je het dus een stuk makkelijker en het ziet er ook nog eens professioneel uit. Hieronder een kleine greep uit de vele mogelijkheden die effectief werken:
– Informeren over roosterwijzigingen;
– Informeren over klas gebonden informatie;
– Communiceren van mededelingen;
– Bewegwijzering (bijvoorbeeld bij een open dag of het begin van een nieuwe schooljaar);
– Delen van regionaal en lokaal nieuws;
– Actuele weersverwachting tonen;
– Actuele verkeersinformatie (files, bus- en treinvertrektijden).
Maar waar hang je deze beeldschermen?
De beeldschermen kun je uiteraard op verschillende plekken laten monteren. Wat de meest logische plekken zijn:
– Bij de ingang;
– Bij de receptie;
– In een kantine;
– In de docentenkamer.
Wil je meerdere beeldschermen plaatsen? Ieder beeldscherm is apart aan te sturen, waardoor je heel doelgericht en effectief content kan versturen. Zo kun je bijvoorbeeld een scherm bij de ingang hangen om iedereen welkom te heten en in de kantine alle roosterwijzigingen doorspelen.
Koppelen op externe systemen
Narrowcasting kan verder gaan dan alleen het communiceren van roosterwijzigingen, mededelingen en actualiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van het ontruimingssysteem/brandalarm! Wanneer het brand- ontruimingsalarm af gaat zullen alle beeldschermen de dichtstbijzijnde nooduitgangen aanduiden of instructies geven. Hierdoor draagt narrowcasting bij aan de veiligheid binnen jouw school.
Narrowcasting is overbodig, al onze leerlingen hebben tegenwoordig een app op hun telefoon!
Dit argument komen we vaak tegen, en terecht, zou je denken. Maar narrowcasting blijft een effectieve wijze om te communiceren met studenten en docenten. Narrowcasting kent namelijk een hoge attentiewaarde waardoor het beeldscherm vaak bekeken wordt, ook informatie die studenten dus niet op hun applicatie zelf opzoeken… Daarnaast is het de vraag of het wenselijk is om smartphone gedrag te stimuleren binnen een school.
Het klopt, een app voor studenten is super handig! Is het gebruik van een smartphone binnen jouw school geen enkel punt, gebruik dan het narrowcasting systeem om het te promoten! Staat er nieuwe content op de app, of kunnen studenten zich ergens voor inschrijven? Narrowcasting brengt het onder de aandacht. Kortom, het sterkt elkaar aan.
Narrowcasting is op veel manieren erg effectief en interessant voor onderwijsinstellingen. Heb jij andere wensen dan hierboven vermeldt? Maak jouw wensen dan kenbaar, want waarschijnlijk is dat ook mogelijk!
Next time: hoe kan narrowcasting inspelen op actualiteiten? Er is namelijk ontzettend veel mogelijk op gebied van narrowcasting. Volgende keer gaan we dan niet dieper in op een bepaalde branche, maar juist op wat interessante weetjes die in elke branche toepasbaar zijn.
Comments are closed.